Pikkuruinen kartano

Kartanovierailulla

Pikkuruisen kartanon isäntäväki kävi vierailulla Moision kartanossa. Kartanon historia ulottuu 1600-luvulle saakka, jolloin Ruotsin kuningas Kaarle IX lahjoitti mm. Elimäen neljänneksen Wreden suvulle, Gertrud von Ungerille ja tämän kahdelle pojalle. Nykyisen kartanon on rakennuttanut majuri Fredrik af Forselles Moision mäelle Carl Ludvig Engelin 1818 tekemien suunnitelmien mukaan. Päärakennus valmistui 1820.

Seuraavalla kerralla on varattava enemmän aikaa, jotta ehtii vierailla myös naapurikartanoissa, esimerkiksi Peippolassa.

Moision kartano on toiminut historiansa aikana myös kunnalliskotina, kotisisaropistona ja jopa lukio toimi siinä hetken. Nykyään kartanon omistaa Elimäen kunta ja siinä on ollut 1997 lähtien vuokralaisena Taide- ja pitokartano Oy kehittämässä historia-, kulttuuri- ja ruokamatkailua.

Elimäellä vieraillessasi suosittelen käymään myös 1600-luvulta peräisin olevassa Elimäen kirkossa

sekä arboretum Mustilassa. Arbotetumin on perustanut 1902 valtioneuvos A. F. Tigerstedt. Arbotetum on erityisen suosittu vierailukohde alku kesällä, kun alppiruusut kukkivat. Mustilan arboretumissa on 150 eri alppiruusu lajia ja lajiketta. Köynnökset, mm. köynnöshortensia, kasvoivat hauskasti männyn rungoilla.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s